Опубліковано Залишити коментар

Pinus squamata – найрідкісніша сосна у світі!

Pinus squamata – найрідкісніша сосна у світі!
Я думав, що після сосни Максімартинез мене не здивувати! Ось диво – сосна Qiaojia  (має назву  Цяоцзя). В 1991 році налічувала всього 29 особин невизначеного віку які зростають у Китаї у північно-східній провінції Юньнань,так, саме в цій провінції,яка століттями дарує нові відкриття флори та фауни для всього людства. Вид був описаний в 1992 році, а відкритий Li Xiang-Wang.Типове місце існування залишилося єдиним відомим місцем появи в Китаї,це спонукало вважати Pinus squamata найціннішою сосною світу!

Важко  уявити,друзі! Здається, що в нас час немає нових відкриттів у флорі світу,пригадайте вік найстарішої сосни Муфасаіл в Каліфорнії  Pinus longaeva – їй 4790років! Також в Європі найстаріше дерево це сосна віку 1230років – Pinus leucodermis.

Гаразд, повернемось до нового відкриття!
Природний ареал:

 Pinus squamata росте навколо одного пагорба, утворюючи гірський хребет над долиною річки Ян-Цзи.

Дерева ростуть тут у центральній частині західних схилів (близько двох третин населення) разом з Pinus yunnanensis, P. armandii та листяними деревами, а також на вершині дуже крутих східних схилів без деревної рослинності, як правило, між 2200 і 2350 м над рівнем моря на кам’янистих грунтах ( породи сланцевого типу).Ареал поширення являє собою зону зимостійкості 9 із середньорічними мінімальними температурами від -6,6 до -1,2 °C.Обидва схили сильно винищені тривалою вирубкою молодих дерев – це робота місцевих жителів з прилеглих поселень.  Всі дерева Pinus squamata  на цьому схилі мають зрубані гілки нижнього ярусу,їх разом з іншими деревами використовували для обігріву осель. Банальне людське варварство заплутало вчених через відсутність гілок- довгий час Pinus squamata вважали Pinus bungeana через схожу кору,також стовбур дерева є дуже схожим до Pinus  gerardiana. Нажаль старі дерева не відомі і, як стверджується, були зрубані до відкриття виду. Найстаріше дерево знайдене у 1998 році мало висоту 19 м у , з обхватом стовбура в 100 см, а гілки були присутні тільки у верхній частині крони; більшість дерев сьогодні у віці 70 років або молодші. Щороку через хвороби дерева помирають.

Опис:

Тонке, рідке, швидкозростаюче дерево пірамідального росту, що в середні віку досягає 15-20 метрів (старі дерева не відомі) з напрочуд гладкою, світло-сіро-зеленою корою, очищеною в тонких неправильних плато, як кора платана або більше схожа на сосну Бунге.  Пагони тонкі, спочатку густі, з первинними лусочками, що відмінно сходяться. Хвоя темно-зелена, гнучка, 4-5 в пучку,  11-23 см завдовжки та шириною менше 1 мм.,зовні схожі на Pinus armandii. Шишки на стеблах довгасто-яйцевидні, довжиною 7-13 см., ростуть спірально, витягнутими групами на молодих пагонах у пазухах широких листків. Вони яйцевидно-циліндричні, розкриваються на третьому році, з дуже твердими лусками,схожі на P. rzedowskii та P. balfouriana Насіння довжиною 6-7 мм, з повністю розвиненим, функціональним (довжиною 15-28 мм) відривним крилом.

 

Загрози та захист:

 Зникаючий вид, відомий однією, не великою та дуже обмеженою популяцією. Загроза посилюється тривалим спустошенням. Основне місце існування виду розташована на верхньому краю широко оброблених басейнів з малонаселеними поселеннями. Вже в перші роки після відкриття виду проведені успішні спроби зібрати насіння та виростити молодий матеріал у центральній частині провінції Юньнань.
Зараз місцезнаходження цих сосен тримають у секреті, дерева під охороною Китаю.Місцевою владою за державної підтримки ведуться роботи з збереження та відновлення цієї рідкісної сосни.

Pinus squamata була визнана видом з особливим статусом охорони першого ступеню та занесена до Червоної міжнародної книги як вид під повною загрозою зникнення.

 

І ось радісна новина – в Куньминському ботанічному саду, що в провінції Юньнань, вже є плодоносне дерево ,яке відтворене за-допомогою вчених та біологів з початку знахідки 20 століття.

До сьогоднішнього  дня відома інформація про 7 тисяч саджанців штучно відтворених біологами, з них 3 тисячі вже успішно проростають у дикій природі очікуючи свого плодоношення та природного розмноження!

Це один з яскравих прикладів втручання людини в природу задля збереження рідкісних видів планети.

 

Звичайно важко уявити вартість цього насіння, так як і можливість його отримати!Маю сподівання, що колись і ця красуня буде в моїй колекції.

Тішить те, що десь тривають роботи по відновленню зникаючих видів, а вчені та такі ж аматори, як я з Вами, докладаємо спільних зусиль для збереження і відтворення первозданності  нашої планети!

Часто купують

Розпродаж

Новинки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *